24-11-2015
Legend Boucles - Het tijdwaarnemingssysteem Blunik = sportieve gelijkheid in Classic
Ondertussen zijn we de kaap van de 100 inschrijvingen voor de Legend Boucles in Bastogne 2016 voorbij en het minste wat we kunnen zeggen en schrijven, is dat de topwedstrijd van de RAC Spa rijk aan verwachtingen is. Zoals verwacht is het nu al drummen voor de categorie 'Classic', de categorie van de liefhebbers van de regelmatigheid, met een gemiddelde van 6o km/u op de verschillende RT of regelmatigheidstesten.
In het verleden hebben de 'Legend Boucles' wel eens geleden onder problemen met de tijdswaarneming, iets wat niet geheel vreemd is aan proeven met een dergelijk deelnemersveld. Pierre Delettre en zijn team hebben voor 2016 dan ook geen risico's willen nemen en kozen voor als technische partner van de 'Classic' het chronometrage systeem van `Blunik' uit. Enkel in de Classic zal dat systeem gebruikt worden. Het is een systeem dat de specialisten kennen en dat voor een sportief evenwicht zal zorgen.
"Het systeem van Blunik onderscheidt zich door zijn grote precisie, tot op de tiende van de seconde na", legt Eric Chapa uit, die de organisatie vervoegt voor deze uitgave en in het bijzonder voor de Classic. Hij waakt over het goede verloop van de strijd in de categorie 'Classic'.
"Een honderdtal cellen voor de tijdswaarneming zullen tijdens de rally gebruikt worden, waardoor de gegevens nog nauwkeuriger zullen kunnen gecontroleerd worden. Zo kan er gekeken worden of een deelnemer voor ligt op de referentietijd, of wat de achterstand is. Ook kan men de wagens die krachtiger zijn, bestraffen. Zo vermijdt men dat zij continu in het voordeel zijn. We gaan de plaatsen van de tijdsopname vastleggen met Jean Caro, zoals we recent deden in de Ardèche waar de deelnemers dat erg gewaardeerd hebben. Soms zien de deelnemers de cellen, maar meestal niet. Als ze het op het laatste moment toch zien, is het te laat om te reageren. Om de geruchten voor te zijn, er bestaat inderdaad een detectiesysteem, dat gebruikt wordt door de mensen die na de deelnemers zullen komen. Maar wanneer een deelnemer toch over zo'n apparaat zou beschikken, dan nog is het van geen nut, want je moet zeer traag rijden en zeer dicht bij de cel komen om je snelheid er op af te stemmen. De transponder van Blunik voedt zichzelf, dus een batterij is niet nodig. Aansluiten op de voeding van de wagens is er niet meer bij en zaterdagavond worden de transponders weggehaald uit de wagens, en zondag worden ze er weer ingezet."
Het systeem Blunik kent ook een relatief nadeel, met name de trage overdracht van de resultaten. "De gegevens worden opgehaald door de bezemwagen, en dan weer naar een PC gestuurd via een netwerk van GSM GPRS", gaat Eric Chapa verder. "Dat betekent dat we zaterdag 15 á 20 minuten moeten wachten na de passage van de laatste wagen om de eerste klassementen te kennen. Tijdens de eerste regroup willen we al een tussenstand hebben."
De betrouwbaarheid van de resultaten is een prioriteit voor de Legend Boucles 2016. Zo zal op zondag de gang van zaken enigszins anders zijn, om een juiste uitslag binnen een correcte termijn te garanderen.
"Op zondag vertrekken de deelnemers in de orde van het klassement", weet nog Eric Chapa. "We laten een bezemwagen na de eerste dertig wagens rijden, wat maakt dat we voor de top van het klassement al een uitslag kunnen opmaken. Zo kunnen we ons voorbereiden op de prijsuitreiking onder de tent. In principe volgen er dan geen grote wijzigingen meer. De komst van Blunik maakt dat de Legend Boucles ook een echt topevenement voor de 'Classic' wordt... "
Noteren we nog dat er een apparaat van Blunik is dat ook toestaat om alle wijzigingen van het gemiddelde van een regelmatigheidsrally aan de deelnemers te communiceren. Zo kunnen gewone liefhebbers ook rijden zonder de stress van tabellen van de gemiddelden en ingewikkelde berekeningen. Nu is het niet nodig om dat te kopen, om aan de Legend Boucles 2016 deel te nemen. Een `cadenceur' of tabellen mogen nog steeds gebruikt worden, zeker omdat de wedstrijd met als centrum Bastenaken, relatief weinig veranderingen van gemiddelde snelheid zal kennen. Voor de mensen die geen financiële inspanningen willen leveren, zijn een chronometer en een goed geijkte tripmaster voldoende. De tabellen zelf vindt u immers in het roadbook. Uiteraard is er geen `samenwerking' tussen de toestellen van Blunik en de tijdwaarnemingscellen van dezelfde fabrikant.
Zoals we kunnen vaststellen, is niets aan het toeval overgelaten, voor een evenement dat op zaterdag 20 en zondag 21 februari 2016 de harten sneller zal doen slaan. Voor de deelnemers aan de categorie 'Classic' kunnen we zonder meer stellen dat de opdracht meer finesse zal vereisen dan in 'Legend'. En nu is het wachten op een eerste stand van zaken bij de deelnemers.
Trefwoorden
Klik op een van volgende trefwoorden om alle artikelen te lezen : Legend Boucles @ Bastogne