× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
ALV saneren van tanks Verzekeringen Delaere MLV banden velgen Poperinge http://www.daviddesign.be zwembaden en wellness

04-02-2020

Wijzigingen in puntenverdeling BRC - eerste 15 wagens scoren punten - 60 punten per wedstrijd

Wijzigingen in puntenverdeling BRC - eerste 15 wagens scoren punten - 60 punten per wedstrijd

Binnen vier weken gaat het Jobfixers Belgian Rally Championship 2020 van start met de Rally van Haspengouw, de eerste van negen wedstrijden op de kalender. Ook dit seizoen belooft het een razend spannend kampioenschap te worden. Vandaar dat we graag, in grote lijnen, een woordje uitleg geven over de puntentelling, die licht gewijzigd is. 

Het systeem van de puntentelling is immers niet gewijzigd. Er staan 9 wedstrijden op de kalender en in 8 manches kunnen de deelnemers punten scoren. Om een wedstrijd niet te laten meetellen, dient de deelnemer voor de start van die wedstrijd op het inschrijvingsformulier aan te geven dat hij die wedstrijd niet in aanmerking neemt om punten te scoren. In die betreffende wedstrijd zal hij dan ook transparant zijn voor de overige deelnemers (de deelnemer neemt geen punten af van anderen).

9 wedstrijden, 8 te selecteren en de 6 beste scores tellen

De 6 beste resultaten, behaald in de 8 meetellende wedstrijden zullen meegerekend worden in de eindstand. Net als in het verleden, zijn buitenlandse deelnemers transparant en nemen ze geen punten af van de BRC-deelnemers, tenzij een buitenlandse deelnemer zich voor de start van die wedstrijd heeft ingeschreven en het inschrijvingsgeld voor het Jobfixers BRC heeft voldaan. 

Het grote verschil zit in het puntenbarema. Vroeger kregen enkel de eerste 8 wagens in de uitslag punten, zowel in het algemeen klassement als in de klasse. Voortaan krijgen de eerste 15 wagens punten, volgens volgend barema: 30-24-21-19-17-15-13-11-9-7-5-4-3-2-1. Per wedstrijd zijn er dan ook maximaal 60 punten te verdienen (30+30). Wagens van klasse RC1 scoren, net als vorig jaar, geen punten in het algemeen kampioenschap. 

Nog een belangrijke wijziging is de benaming van de groepen. De zogenaamde R5's, de topklasse in het BRC, zijn voortaan Rally2's die rijden in klasse RC2. De vroegere voorwielaangedreven R2's zijn voortaan Rally4's in klasse RC4.

Zelfde barema in het Pirelli Junior BRC

Het Pirelli Junior Belgian Rally Championship, open voor jongeren geboren op of na 1 januari 1993 die rijden met een Rally4 (R2), een Rally5 (R1) of een Opel Adam Cup, hanteert wel het vroegere puntenbarema 10-8-6-54-3-2-1, toegepast op het algemeen klassement van de Juniors. Voor elke snelste tijd op een klassementsproef bij de Juniors (er wordt geen rekening meer gehouden met andere deelnemers in de klasse) wordt een bonuspunt toegekend. 

Per wedstrijd schenkt Pirelli trouwens opnieuw banden voor de laureaten: 4 voor de winnaar, 2 voor de tweede en 1 voor de derde, met een hoofdprijs van 100 Pirelli-banden voor de Junior-kampioen van 2020, te gebruiken in het JERC, het JWRC of het BRC, in een FIA-klasse, in 2021. 

In Historic zullen ook de 6 beste resultaten meetellen. Aangezien de Bernard Degroote Ypres Historic Rally 2020 geen FIA-status meer heeft, zullen alle deelnemers dit seizoen in dezelfde wedstrijd deelnemen. Een opsplitsing tussen FIA-klassen en nationale klassen is niet langer van toepassing. 

ALV saneren van tanks
Verzekeringen Delaere
MLV banden velgen Poperinge

http://www.daviddesign.be
zwembaden en wellness