× Nieuws Wedstrijdverslagen Kalender Foto Contact
☰ MENU
zwembaden en wellness Yprauto http://www.daviddesign.be MLV banden velgen Poperinge

17-03-2019

Spa Rally - Cédric Cherain overtuigend leider na Dag 1. 10 op 12 snelste tijden

Spa Rally - Cédric Cherain overtuigend leider na Dag 1. 10 op 12 snelste tijden

Met 10 snelste tijden op 12 klassementsproeven heeft Cédric Cherain de openingsdag van de 5de editie van de Herock Spa Rally gedomineerd. De twee overige snelste tijden werden gerealiseerd door Kris Princen, de leider in het Belgisch kampioenschap, maar de titelverdediger brak de ophanging van zijn VW Polo R5 bij de tweede passage op de klassementsproef van Theux. Cédric Cherain begin aan de tweede etappe met een mooie bonus van 19"2 op Adrian Fernémont, eveneens met een Skoda Fabia R5.

"We hebben een mooie voorsprong en ik zal zondag mijn tempo zeker afstemmen op het ritme van Adrian Fernémont. Het parcours blijft er wel erg delicaat bij liggen en zondag gaat het weer regenen. Het is zeker nog niet gedaan, want Adrian blijft hard duwen," lacht Cédric Cherain. Zijn rivaal Adrian Fernémont, vorig jaar winnaar in Spa, is realistisch: "Normaal zal ik de kloof niet meer gedicht krijgen, maar ik wil in elk geval wel een paar snelste tijden rijden. Ik was een paar keer dicht bij een scratch, maar telkens strandde ik op enkele tienden. Morgen blijven we aanvallen, zonder overdreven risico's te nemen."

Ghislain de Mevius, wiens broer Guillaume forfait moest geven na een sortie op de shakedown, volgt achter de twee tenoren op een knappe derde plaats. Maar, de rijder uit Namen had liever meegespeeld voor de overwinning, wat vorig jaar wel lukte. Hij kon de derde plaats overnemen van Cédric De Cecco, die de strijd moest staken na een cardanbreuk op de Skoda Fabia R5 die hij in Italië huurde bij Metior.

Na de opgave van zijn teamgenoot bij BMA, is Patrick Snijers opgeklommen naar de 4de plaats met zijn Volkswagen Polo R5, maar wel op 2'02" van de leider. "Het waren mijn eerste klassementsproeven met de Polo R5 en bovendien lagen de proeven er bijzonder delicaat bij door de regen. Het was zoeken naar een goede afstelling. Je moet meer kilometers maken om zo een R5 onder de knie te krijgen. Die jonge kerels vooraan gaan in elk geval erg hard."

Pieter-Jan Michiel Cracco heeft een voorlopige Top 5 te pakken. Hij vocht de ganse dag een strijd uit met Joachim Wagemans die bij zijn Belgisch debuut met de Peugeot 208 T16 een foutloze dag afwerkte: "Het is mijn eerste wedstrijd van het jaar met deze Peugeot 208 T16. Ik wil in deze wedstrijd in de eerste plaats kilometers maken om de wagen beter te leren kennen met het oog op mijn deelname aan de TER."

Armand Fumal, die 2 jaar niet gereden heeft, sloot de dag af op de 8ste plaats, terwijl Philip Cracco zijn Jobfixers Ford Fiesta R5 op een voorlopige 14de plaats zette. Vincent Prégardien had minder geluk. De BMA-rijder moest de strijd staken toen hij deze ochtend zijn rijbewijs moest inleveren na een snelheidsovertreding.

Pascal Gaban bleek veruit de snelste van de Porsche-rijders. De Brusselaar staat bij zijn comeback met de Porsche 996 op een 7de plaats, ondanks een schuiver in Theux die hem 20" kostte. Romain Delhez moest bij zijn debuut met de 997 al na 4 km opgeven met een kapotte versnellingsbak. Fred Bouvy volgt op de 10de plaats als tweede Porsche-rijder, voor Francis Lejeune, die... drie keer in de fout ging op de klassementsproef van Theux, onmiskenbaar de lastigste proef van de dag.

In het Pirelli Junior BRC voert Grégoire Munster zoals verwacht het veld aan, voor Amaury Molle met zijn Peugeot 208 R2. Maar, in de klasse voor R2's staat er geen maat op Timo Van der Marel. Het prestigeduel tussen de twee officiële Opel-rijders van Nederland en België is erg boeiend. 

In het Historic BRC maakte Gino Bux indruk, maar de Ford Escort Mk1 liet hem op de 9de proef van de dag in Wanne in de steek. Guino Kenis kon niet profiteren, want de BMW M3 stond al vroeger in het opgavepark door een gebroken aandrijfas. Johnny Delhez mag als leider in Historic aan de slotdag beginnen, maar hij wordt opgejaagd door Dirk Deveux, die zijn fonkelnieuwe Ford Sierra Cosworth, waarmee hij vooraf amper 5 km gereden had, steeds beter onder de knie krijgt. 

De Herock Spa Rally gaat zondag vanaf 8h35 verder. Er staan nog 12 klassementsproeven op het programma. Finish omstreeks 17h01. 

zwembaden en wellness
Yprauto

http://www.daviddesign.be
MLV banden velgen Poperinge

Trefwoord(en)

Foto albums

Verwante artikelen